De staat wordt verantwoordelijk voor het afhandelen van de schade door aardbevingen in Groningen. De NAM speelt daar geen rol meer bij, staat in het langverwachte Protocol mijnbouwschade Groningen waarover de provinciale en gemeentelijke bestuurders in Groningen overeenstemming hebben bereikt met het kabinet.
Bewoners in het aardbevingsgebied kunnen vanaf 19 maart terecht bij één loket voor de volledige afhandeling van schade aan huizen en gebouwen als gevolg van de gaswinning in Groningen.
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en Groningse bestuurders lichtten woensdagmiddag op het provinciehuis de nieuwe regels toe voor de afhandeling van schade door de gaswinning in Groningen.
Belangrijk is dat er niet meer een geografische begrenzing is van het bevingsgebied. Ook is het ‘bewijsvermoeden’ bij een schademelding het uitgangspunt. Dat houdt in dat als er een vermoeden van verband is tussen schade en een beving, dat de schade dan wordt vergoed.
“De Groningers hoeven het gevecht met de NAM niet meer aan te gaan”, zegt Wiebes “We zaten te veel vast in oud denken en dit is een fundamentele stap”, zegt Wiebes. De minister benadrukt dat de Groningers met het nieuwe loket recht wordt aangedaan. “Daar hebben we de NAM niet voor nodig. Ik regel aan de achterkant wel de financiering.”
Eerste stap naar herstel vertrouwen
Het Groninger Gasberaad is tevreden met het nieuwe schadeprotocol voor de gasboringen: "We hopen vurig een streep onder het verleden te kunnen zetten", laat de organisatie weten in een verklaring. Het Groninger Gasberaad is een organisatie van werkgevers en maatschappelijke organisaties uit de regio.
Het Gasberaad is blij dat de NAM niets meer met de procedure te maken heeft en de overheid de verantwoordelijkheid op zich neemt. "We hebben gedaan wat we konden om te zorgen dat er zoveel mogelijk waarborgen in zitten die de gedupeerde Groningers weer lucht en vertrouwen geven."
Toch blijft er nog scepsis bij de organisatie. "Wij realiseren ons dat we daarmee nog geen garanties hebben. Veel valt of staat nog met de uitwerking. Het valt ons zwaar hierop te vertrouwen, omdat dat vertrouwen de afgelopen vijf jaar zo vaak en zo fundamenteel is beschadigd."
Ook bestuurslid Derwin Schorren van de Groninger Bodem Beweging (GBB), de grootste belangenclub voor gedupeerden, spreekt van een goede eerste stap. "Op z'n Gronings zeggen we dan: 't kon minder'. Maar we moeten dit nog wel voorleggen aan onze leden. Maar we hopen dat ze net zoals ons reageren en dat is dat we eruit hebben gehaald wat erin zit."
"De menselijke maat is weer terug", zegt Schorren. Verder is hij ervan overtuigd dat de NAM nu echt op afstand staat. "Zelfs de NAM neemt al afstand van ze. Het zou me niet verbazen als ze over twee jaar failliet zijn, zodra de gaswinning verder wordt teruggedraaid. Dan moet de overheid de gaswinning overnemen."
Ook NAM blij met nieuwe afspraken
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is naar eigen zeggen "verheugd" over het nieuwe schadeprotocol voor gedupeerden van de aardbevingen die door de gaswinning in Groningen worden veroorzaakt.
"Vanaf nu kan het Rijk de afhandeling van de schade door aardbevingen weer voortvarend oppakken. NAM staat met dit protocol nu definitief voor de toekomst op afstand van die schade-afhandeling", reageert directeur Gerald Schotman.
De topman van het gasbedrijf, dat in handen is van Shell en Exxon Mobil, benadrukte ook nog eens dat de NAM de aardbevingsschade zal blijven vergoeden. Daar ontstonden afgelopen weekend zorgen over toen bleek dat aandeelhouder Shell een eerdere aansprakelijkheidsverklaring had ingetrokken.
Het energiebedrijf liet dinsdag weten dat het de NAM zal blijven steunen en bereid te zijn daar garanties voor af te geven.